Inför månadstemat ”Begränsat ljus”

Månadstävlingens tema ”Ett Begränsat Ljus” är hämtat från Göran Segeholms fotosite ”Bildspråket”, och här är ett citat därifrån:

”Ljuset
Reflexer och ljusstrimmor uppstår ofta naturligt. Det gäller särskilt för soliga dagar, och särskilt under tidpunkter på dygnet då solen står lågt. I stadsmiljöer uppstår ibland små stråk av starkt och tydligt begränsat ljus. I naturen kan solens första eller sista strålar skapa fantastiska skådespel. Det är också ganska lätt att själv skapa begränsat ljus. En ficklampa som lyser genom ett rör av svart papper i ett i övrigt nedsläckt rum kan räcka.

 Vänligt, farligt eller bara vackert
Det finns många troper, ofta använda berättargrepp, som har att göra med den här typen av begränsat ljus. Det används för att gestalta religiösa uppenbarelser, plötsliga ljusa(!) idéer eller att en fara av något slag plötsligt uppenbarar sig. En strimma ljus kan också bara vara vacker.

Detaljer i mörkret
Det är ofta intressant om det går att ana detaljer även i de mörkare partierna av bilden”

Det man vill skapa är att ljuset syns bara i en del av bilden, som står i kontrast till mycket mörkare partier. Det begränsade ljuset gör bilden extra intressant.
Det är vanligt att använda solstrimmor i stadsmiljöer som lyser upp ett motiv medan resten av bilden ligger i djup skugga. Men effekten kan ju uppnås på annat sätt också, t.ex. med ficklampa. Ett ansikte upplyst av en ficklampa på nära håll är ju vanligt i Halloweentider. Eller så kan man göra en väldigt kraftig vinjettering kring motivet.
Här några exempel, låt fantasin flöda.
Hälsningar//Stefan Nilsson