Engagerad diskussion om bildbearbetning

Klubbmötet 21 mars. Det blev en engagerad diskussion om bildbearbetning och om hur montage, AI-genererat innehåll etc ska tillåtas förekomma i samband med våra klubbtävlingar. Det lutar åt att vi använder oss av Fotosidans regelverk när det gäller bildbearbetning, men klubbstyrelsen får ta det slutgiltiga beslutet.

  • Bildredigering är tillåtet, det vill säga justeringar av färg, kontrast, ljushet med mera som görs för att få önskat utseende på bilden.
  • Bildmanipulering (exempelvis montage) är tillåtet, men metod måste anges. Denna punkt är under diskussion.
  • AI är inte tillåtet. Omdiskuterad punkt – vad omfattas av ”AI”?

Bengt Johannesson redogjorde för kommande KM med tre klasser; Färg, Svartvitt, Triptyk. Klubbmedlemmar kan lämna in två bilder i varje klass. Mer om KM kommer inom kort.

Stefan Nilsson  höll i mötet och han tipsade även om april månads tema Regn/dimma/dis och om KM-klassen Triptyk.

Tätt i månadstävlingens topp
Det var minimal skillnad mellan topptrions poäng i februaris tävling, vars tema var kraft . Bengt Johannessons bild med en kines, som med kraft kämpade med att dra en synnerligen överlastad kärra, hade en poängs övertag före Jan Römans kraftfulla vulkanbild. Den hade i sin tur en poäng tillgodo på Lars Bruno Eklunds delade sten, som med naturens kraft var sprängd av frost eller hetta från skogsbranden.
Antalet deltagande fotografer var tillfredsställande. De var 30 stycken som hade laddat upp sammanlagt 56 bilder. Antalet röstande var 32 stycken, så deras resultat får anses vara utslagsgivande.
Under april månad är temat ”Regn/dimma/dis”, så förhoppningsvis inträffar alla väderlekstyperna under tävlingsperioden. Annars kanske finns det bilder som uppfyller temakraven i de omfattande fotoarkiven hos medlemmarna. Då gäller det bara att hitta dem.
Bent Johannesson, tävlingsledare