FK Aros KM 2021 är avgjort – Bengt Johannesson totalsegrare

Klubbmästerskapet är nu avgjort. Lindesbergs Fotoklubb var varit vänliga att bedöma våra tävlingsbilder, och har sänt sina bedömningar till oss. Resultatet var planerat att redovisas på det nästkommande årsmötet, men på grund av den rådande pandemin, är det oklart om vi kan ha klubbmöten och årsmötet på normalt sätt. Därför kommer resultatet att presenteras här på vår hemsida.
Av de 16 medlemmar som hade lämnat in tävlingsbilder, var det 10 som erhöll poäng (efter placering på 10 bästalistan. Lägst poängantal vinner). Av dessa 10 var det 5 som inte hade deltagit med bilder i alla 3 kategorierna eller inte varit bland de 10 som blev placerade.
Totalsegrare blev Bengt Johannesson med 12 poäng följd av Christina Norberg Jansson och Annette Sjölund på delad andraplats med 14 poäng. Lars Hedberg vann två kategorier, ”Yrkesfolk i arbete” och ”Sportutövare”, medan Bengt Johannesson vann kategorin ”Djur nära där du bor.”
Vi tackar alla som deltog och ser fram emot nästa klubbmästerskap.
Bengt Johannesson
Tävlingsledare


Hej fotovänner i FK Aros,
Vi tackar för uppdraget att bedöma era klubbmästerskapsbilder. Vi skickade bilderna till deltagarna i juryn som fick göra en första egen preliminär bedömning. Sedan sammanträffades vi och sammanställde det slutliga resultatet, där det visade sig att vi hade en relativt samstämmig bild av placeringarna. Och som önskat har vi rangordnat de 10 bästa bilderna i varje klass och kommenterat de fem främsta.
Med vänliga fotohälsningar
Juryn Lindesbergs Fotoklubb

Klass 1: YRKESFOLK I ARBETE

1 Poäng – LARS HEDBERG – Denna bild hade alla juryns medlemmar som klar segrare. Den färgade kvinnans lite föraktfulla blick mot den i mobiltelefon talande mannen ger spänning åt bilden och bidrar samtidigt till att hålla ihop kompositionen på ett mycket bra sätt. Gatufotografi i hög klass men som också väl håller mottot Yrkesfolk i arbete. GRATTIS!

2 Poäng – CHRISTINA NORBERG JANSSON – En bild som verkligen lever upp till mottot. Koncentration i blicken och munnen full av fästelement samt en välgörande färgskala utan störande detaljer bidrar till bildens höga placering.

3 Poäng – TERESE TILLENIUS – En målerisk bild tack vare röken och den mjuka fina färgskalan. Föredömligt komponerad med fin koncentration och skärpa på de rätta ställena.

4 Poäng – THOMAS FREDRIKSSON – Bild med action, bra färgbalans och komposition Snön som ”ryker” är välgörande och gör att huvudmotivet framträder på ett bra sätt samt ”dimmar” ner skidåkaren så att den ej blir störande.

5 Poäng – BENGT JOHANNESSON – En härlig bild av en musiker i arbete. En man med ett härligt leende som verkar njuta av sitt musicerande. Bra fokuserat/komponerat utan allt för mycket störande detaljer.

Klass 2: SPORTUTÖVARE

1 Poäng- LARS HEDBERG – Denna bild gick direkt till topp, härligt att se hur hon ger allt. Det kvadratiska formatet och välgörande oskärpan i bakgrunden ger koncentration på huvudmotivet. Även händernas placering välgörande för kompositionen. GRATTIS!

2 Poäng- ANNETTE SJÖLUND – Fartfylld bild, både ryttare och häst ser koncentrerade ut när dom tar vattenhindret i full fart. Allt vattenstänk ger fin effekt till bilden. Kanske kunde beskäras någon centimeter i högerkanten för att ta bort pinnarna och ytterligare koncentrera bilden.

3 Poäng- ANNETTE SJÖLUND – Bra actionbild. Vattenstänket framåt och vågrörelser bakåt blir linjer in mot åkaren som är bra placerad i bilden. Hoppen till vänster i bild kanske lite störande men ger ju samtidigt information om åkarens miljö.

4 Poäng- BENGT JOHANNESSON Vind i seglen och solstänk i vattnet, som sinnebilden för segling. Lutningen på båten och seglet bidrar till en bra komposition. En ”upplättning” i skuggpartierna och lite mer kontrast tror vi skulle vara välgörande för bilden.

5 Poäng- TERESE TILLENIUS En” hoppfull” bild med mycket fart. Man kan ana kraften i motorerna. Lite synd på växtligheten till höger som blir lite för dominant och delvis döljer några bilar. Men påpassligt att fånga bilarna just när de lyfter vilket ger en fin fartkänsla.

Klass 3: DJUR NÄRA DÄR DU BOR

1 Poäng – BENGT JOHANNESSON – Häftigt att lyckas fånga biet i bra skärpa på väg mot krokusen, som i sin tur är helt oskarp. Oskärpan ligger helt rätt och höjer bildens kvalité. Vi tyckte verkligen om färgerna runt biet; grönt gräs, bruna gamla löv, lila krokus och orange pistiller. GRATTIS!

2 Poäng – CHRISTINA NORBERG JANSSON – Härlig kommunikation mellan hästen och kvinnan i vattnet. Hästen ser lite bekymrad ut, men tycks lita på sin ”skötare”. Bra att bakgrunden är oskarp.

3 Poäng – ANNETTE SJÖLUND – Fotografen har lyckats få blåmesens huvud helt fritt från störande grenar. Hur många av oss har inte försökt fota småfåglar bland buskarna i vår trädgård, men att det alltid kommer en gren på ”fel” ställe. Blåmesen sitter också på den närmsta gren, ingen störande oskärpa framför fågeln, däremot bra oskärpa bakom fågel som gör att den framträder bra.

4 Poäng – TORSTEN VALLENIUS – Bilden fångar en härlig känsla av närhet mellan människa och häst. Inga onödiga detaljer som stör bilden, ”bara två huvuden och två jackor”. Kanske lite blek i färgerna.

5 Poäng – THOMAS FREDRIKSSON – Mycket fin bild på en dovhjort med härligt höstfärger. Bra bildkomposition att dovhjorten rör sig in i bilden. Vi hade en lång diskussion om bilden uppfyllde mottot. Hur många har dovhjortar där man bor?